miercuri, 1 martie 2023

Mărțișor simbol al primăverii


    Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară. Este oferit în fiecare an pe data de 1 martie, zi în care se respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru un an îmbelșugat.

Mărțișorul oferit în ziua de 1 martie este considerat un talisman al norocului, al prețuirii și bunăstării. Este dăruit doamnelor și domnișoarelor de către bărbați, în semn de admirație și respect și este purtat de acestea timp de două săptămâni ori toată luna martie.
Mărțișorul nu trebuie aruncat la gunoi după ce a trecut perioada în care nu se mai poartă. Se spune că dacă îl arunci, acest lucru îți va aduce ghinion. Mărțișorul se leagă într-un singur nod și te apără, în perioada în care îl porți, de ghinioane.
Pe 1 Martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, deoarece riști să rămâi supărat până la venirea toamnei.

 Ziua de 1 Martie aduce cu ea un frumos obicei de primăvară numit mărțișor. Cu această ocazie la biblioteca N4 Soroca Nouă sa dat start sărbătorilor din luna martie. Am o format o expoziție de mărțișoare, și expoziție zilele Ion Creangă „ ,Creangă ființa și sufletul neamului românesc”. Copiii au făcut cunoștință cu tradițiile și obiceiurile sărbătorilor de primăvară, legenda mărțișorului, eroii din poveștile lui Ion Creangă ș.a. 

Vă așteptăm să veniți la bibliotecă și să lecturăm poveștile sfătosului bunic din Humulești, să vizionăm filme despre Ion Creangă.
  Vă urăm ca soarele Mărțișorului să vă lumineze mereu gândurile și faptele. 

        


















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu