joi, 27 ianuarie 2022

Holocaustul amprentă amară a istoriei

                                    La originea holocaustului a stat politica rasistă dusă de regimul nazist. În anul 1938  a avut loc Noaptea de cristal când în întreaga Germanie mulți evrei și-au pierdut proprietățile, au fost uciși sau deportați în lagărele de concentrare. Politica antisemită a fost urmată și de alte state antifasciste. Pentru evrei s-au organizat ghetouri unde aceștia trăiau în condiții inumane. Supraviețuitorii erau obligați să muncească în industria de război. Pe timpul conflagrației mondiale, naziștii au pus în practică soluția finală, adică exterminarea în masă a evreilor din lagărele de concentrare, Auschwitz,…

  Holocaustul, cunoscut şi drept calamitate a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), fiind întreprins de către Germania nazistă a lui Adolf Hitler. Ţinta acestui genocid au fost evreii, consideraţi a fi o rasă inferioară de către regimul nazist. Aceștia erau duşi în aşa-zisele lagăre de concentrare, unde erau ucişi, de cele mai multe ori utilizându-se metode extrem de crude.

Pedeapsă obișnuită pentru încercările de evadare era moartea prin înfometare. Familiile celor care reușeau să evadeze erau uneori arestate şi trimise la Auschwitz pentru a opri alte încercări.

  Printre experimentele făcute de nazişti la Auschwitz se  numărau injectarea unor substanţe chimice direct în ochii copiilor în încercarea de a le schimba culoarea, diverse amputări de membre şi alte operaţii brutale.

Lagarul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de catre armata sovietica la 27 ianuarie 1945, data ce ulterior a devenit Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 

  

 

Romanul „ Băiatul cu pijamale în dungide John Boyne

  Este o carte istorică, în care sunt relatate întâmplări din perioada celui de-al doilea Război Mondial. A fost publicată în anul 2006, iar în 2016 a ajuns în librării. Cartea „Băiatul în pijamale în dungi ”este emoționantă, revoltătoare care marchează orice cititor. Acțiunea cărții se petrece în primă fază în Berlin, iar mai apoi la Out-With în perioada nazistă. Cartea este despre chinurile îndurate de evreii  închiși în lagărele de muncă din cauza fanatismului conducătorului nazist.

Cartea se citește pe nerăsuflate și merită  fie citită de orice vârstă, deoarece  ne învață că o prietenie se poate dezvolta indiferent de rasa din care facem parte.  Pot să spun că mi-a plăcut foarte mult această carte, deși finalul a fost unul trist și la care nu mă așteptam. O carte care se bazează atât pe istorie dar care subliniază și păstrează și sentimentele umane. O adevărată lecție de viață pe care v-o recomand  s-o lecturați. Vă așteptăm la Filiala N4 din cartierul  Soroca Nouă!!!

           
           
                                                              








 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu