joi, 27 ianuarie 2022

Aniversarea a 74 de ani a lui Iulian Filip

 

Astăzi 27 ianuarie 2022 poetul  Iulian Filip a împlinit vârsta de  74 de ani. El s-a născut în satul Sofia, judeţul Bălţi, Basarabia -  poet, dramaturg, prozator, folclorist, jurnalist, grafician. Poeziile lui Iulian Filip au o înfățișare de momente-iluminări, prinse din zborul imaginației și pecetluite rapid, în sensul mișcării lor pe hârtie. Cu această ocazie am organizat expoziția cu operele poetului, și am elaborat o listă bibliografică de recomandare. 

Vă invităm la biblioteca filiala N4 din cartierul Soroca Nouă să faceți cunoștință cu creația lui Iulian Filip.

 Filip, Iulian. Bibliografie. – Ch.: Litera, 1998 „Prezenta bibliografie ne stă mărturie a activității multilaterale a lui Iulian Filip.” Cartea este împărțită în două părți mari: Opera, care conține lucrările scrise de Iulian Filip și Viața și activitatea literară, care include materiale despre viața și creația sa.

  Filip, Iulian. Din neamul lui Păcală / Iulian Filip. – Chișinău : Museum, 1996. – 12 p. Este o culegere de poezii interesante și hazlii, dar pline de înțeles pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară mică. Cartea se impune atât prin cuvintele potrivite ale autorului, cât și prin ilustrațiile vii, frumos colorate, atractive realizate de către Sergiu Puică.
Filip, Iulian. Nuca lui Newton / Iulian Filip. – Chișinău: Prut Internațional, 2016. – 264 p.  „Găsim, în cărțile lui Iulian Filip, o continuitate tematică (rădăcinile, casa, omul și natura, viața etc.), pigmentată de o manifestare mai accentuată a ludicului. Iulian Filip dă dovadă de o imaginație frumoasă, jucându-se serios cu vorbele, inventând noțiuni și categorii, înflorindu-și fraza, să fie cu efect retoric, operând cu majuscule, cu rarefieri, sublinieri cu bolduri și aldine, metaforizând și grafitizând, ornamentând cu desene, sigle, semnături. Scrie jucându-se, aproximează, definește, ironizează și o întoarce în serios, pune întrebări grave și se autoîntreabă, constată trist și se bucură luminos…”      
 Filip, Iulian. Mergătorul: desene și catrene iuliene. – Ch.: Editura Uniunii Scriitorilor, [2004] Desene și catrene iuliene.





  Filip, Iulian. Plăcințele cu mărar. – Ch.: Prut Internațional, [2004] Poeziile hazlii și desenele interesante de Oleg Cojocaru din cartea dată învață copiii lucruri frumoase și îi ajută să crească mari și buni.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu