joi, 11 iulie 2019

Ștefan cel Mare și Sfânt



Stefan cel Mare face parte din familia musatinilor. Este urmasul lui Alexandru cel Bun. A fost domn al Moldovei intre anii 1457-1504, a avut o domnie lunga de 47 de ani, in timpul careia a dus o multime de lupte stralucitoare, incercind sa faca tot posibilul ca poporul sau să traiască bine. Trebuie să evidențiem faptul că factorul determinant al acestor victorii au fost moldovenii, pe care voievodul i-a cunoscut, i-a iubit, i-a înțeles, i-a condus cu destoinicie, punându-și în slujba tarii toată capacitatea și energia sa. Moldova  a fost nevoită să ducă un număr mare de  războaie pentru a-și apăra dreptul la viața, de aceea este firesc ca problemele militare ale epocii să ocupe un  rol important în activitatea domnitorului. A facut totul doar pentru popor, fiind un om foarte binevoitor, fapt pentru care a fost, este si va fi pretuit si proslavit.
Cu această ocazie pe data de 3-06-2019, la biblioteca N4 din cartierul Soroca Nouă sa petrecut o oră istorică „Ștefan cel Mare și Sfânt - domnitor al Moldovei”. Activitatea a fost organizată și petrecută de colaboratorii bibliotecii  și elevi din clasele VI-VIII de la IPLT „C.Stere”.
 În cadrul activității s-a organizat o expoziția de carte „ Ștefan cel Mare și Sfânt” unde au fost  prezentate cărțile:N. Dabija, „Oltea”  A. Strâmbeanu, „Ștefan cel Mare:personalitate marcantă”, „În căutarea identității”  N. Dabija, „Viața  lui Ștefan cel Mare”  M.Sadoveanu, „Istoria lui Ștefan cel Mare”  N.Iorga ş.a care sunt solicitate de utilizatorii bibliotecii.
 Copiii  au prezentat un recital de poezii și  cântece  „ Un clopot pentru Ștefan cel Mare” pe versurile: Vasile Alecsandri, Nicolai Dabiga,  D. Bolintineanu. Pe parcursul acestei ore  copiii au prezentat comunicări la tema: „Epoca lui Ștefan cel Mare”, „Luptele lui Ștefan cel Mare”, „ Chipul lui Ștefan cel Mare” în literatură și folclor. Ei au prezentat viața  zbuciumată, dar plină de fapte glorioase ale lui Ștefan cel Mare, un bun fiu duhovnicesc al poporului, care a  luptat cu dăruire, până la sacrificiu, împotriva năvălitorilor străini, apărând destoinic  hotarele Moldovei.
  Această activitate le  cultivă  dragostea de neam, de târa, de popor tuturor celor îndrăgostiți de carte și lectură. Scopul este  de a informa beneficiarii interesați de istoria  Tării Moldovei, de-a aduce omagiu și respectul cuvenit celui care a fost, este și va fi Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt- marele și gloriosul domn, care  prefera să plătească tribut turcilor  în schimbul păcii pe acest pământ.
                                                               







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu