Revistă virtuală. Scriitori născuți în luna februarie
Geo Bogza (6 februarie 1908) a fost un scriitor, jurnalist, poet român, teoretician al avangardei, autor al câtorva din textele ei definitorii (Urmuz, Exasperarea creatoare, Reabilitarea visului), ziarist de curajoasă și consecventă atitudine democratică, patriotică, umanistă (Anii împotrivirii (1953), Pagini contemporane, Paznic de far).Se stinge din viață la 14 septembrie 1993. Este cunoscută opera cartea Oltului, din care vă prezentăm în continuare un mic fragment din cartea Oltului.
„Ca o poveste fără sfârșit, a tuturor ființelor și întâmplărilor din toate timpurile, curg norii în eter, năpădindu-l cu puzderii de imagini, mirifice sau înfricoșătoare. Nici un chip al realității – cum se arată în lumina soarelui -, nici o plăsmuire, a oricărei mitologia nu întârzie să-și înceapă peregrinarea…”
Charels Dickens (7 februarie 1812) – scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, cunoscut prin opere precum Marile speranțe, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Martin Chuzzlewit, Dombey și fiul, Timpuri grele, Dugheana cu vechituri (Pravalia cu antichități), Documentele postume ale clubului Pickwich, Nicholas Nickeby, Barnaby Rudge, Poveste despre două orașe (ultimele două, romane istorice). Din 1827 a început să lucreze ca funcționar într-un birou de avocatură, având șansa să ajungă avocat. Nu i-a plăcut însă această profesie și după o scurtă perioadă de timp, în care a lucrat ca stenograf la tribunal, a devenit ziarist, relatând dezbaterile parlamentare și călătorind prin Anglia cu poștalionul, ca să scrie despre campaniile electorale fragment din cartea „David Copperfield”
...”Era o prăvălioară scundă, înăbușitoare. Odaia era plină de veșminte de toate neamurile, gata sau numai bucăți. Una din ferestre era plină cu pălării de carton şi toci de doliu. Am intrat într-o odăiță de după prăvălie. Trei fete lucrau acolo haine cernite. Pe masă se afla un maldăr de stofă neagră, iar podeaua era una din peticuțe tot negre. Mirosea grozav a crap înfierbânta
Jules Vernes (8 februarie 1828) – a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice. În 1863 a publicat primul roman, Cinci săptămâni în balon, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare, o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind serializate în publicația pentru tineret Magasin d’éducation et de récréation. Romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Copiii căpitanului Grant (1868), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884),Vulcanul de aur, etc.), cât și lumi imaginare (De la Pământ la Lună (1865),Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886)etc. A decedat la 24 martie 1905. Fragment din cartea „Copii Căpitanului Grant”
…” Două ore mai târziu, primele umbre ale serii începeau să se lase dinspre munţi. Soarele, înainte de a dispărea la orizont, profitase de o neprevăzută deschizătură în nori, pentru a mai trimite câteva raze târzii. Vârfurile îndepărtate din est se împurupurară sub lucirea ultimelor raze. Era ca un salut de rămas bun, adresat călătorilor...”
Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și
membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute
se numără Mizerabilii și Notre-Dame de Paris. Victor Hugo era simpatizant al
Republicii.
Hugo a fost exilat pentru curajul de a-l numi pe Napoleon al III-lea
„trădător”. A fost exilat din 1851 până în 1870, când s-a întors în Franța.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu