vineri, 30 noiembrie 2018

Ștefan cel Mare - Domn al Moldovei.


                                       Ștefan cel Mare - Domn al Moldovei

 Cinstit şi harnic, răbdător fără să uite şi viteaz fără cruzime,
strașnic în mânie şi senin în iertare, răspicat şi cu măsură în grai,
gospodar şi iubitor al lucrărilor frumoase, fără nici o trufie în faptele sale,
care, se pare că vin pintr-însul de aiurea şi de mai sus”.
                                                                                                  Nicolae Iorga
   Anul 2018 a fost declarat Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.  El a fost un mare organizator, un iscusit diplomat, un neîntrecut comandant şi un strateg militar. Marele merit a lui Ştefan cel Mare este că el a înţeles realitatea şi aspiraţiile  poporului său, l-a condus  cu măiestrie  şi cu energie la victorii strălucite. Fără a diminua cu nimic meritele lui  excepţionale, trebuie să evidenţiem faptul că factorul determinant al acestor victorii au fost moldovenii, pe care voievodul i-a cunoscut, i-a iubit, i-a înţeles, i-a condus cu destoinicie, punîndu-şi în slujba ţării toată capacitatea şi energia sa. Moldova  a fost nevoită să ducă un număr mare de  războaie pentru a-şi apăra dreptul la viaţă, de aceea este firesc ca problemele militare ale epocii să ocupe un  rol important în activitatea domnitorului.
Cu această ocazie, la biblioteca N4 din cartierul Soroca Nouă sa petrecut un medallion literar  cu genericul „ Ștefan cel Mare și Sfînt - domnitor al Moldovei”. Activitatea a fost organizată și petrecută de colaboratorii bibliotecii în parteneriat cu profesoara de istorie Doamna Lipovanciuc Silvia și elevii  clasei a VII „A” IPLT„C. Stere”.
 În cadrul activității s-a organizat o expoziția de carte „2018 - anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt” unde au fost  prezentate cărțile:  „Toate drumurile duc la Putna”  M.Andronic, „Domnia lui Ştefan cel Mare” N.Dabija, „Oltea”  A.Strîmbeanu, „Ştefan cel Mare:personalitate marcantă”, „În căutarea identităţii”  N.Dabija, „Viaţa  lui Ştefan cel Mare”  M.Sadoveanu, „Istoria lui Ştefan cel Mare”  N.Iorga ş.a care sînt solicitate de utilizatorii bibliotecii.
 Pentru a cinsti memoria domnitorului copii  au prezentat un recital de poezii și  cîntece  „ Un clopot pentru Ștefan cel Mare” pe versurile: Vasile Alecsandri, Nicolai Dabiga,  D. Bolintineanu. Pe parcursul activității copiii au prezentat comunicări la tema: „Epoca lui Ștefan cel Mare”, „Luptele lui Ștefan cel Mare”, „ Chipul lui Ștefan cel Mare” în literatură și folclor. Ei au prezentat viaţa  zbuciumată, dar plină de fapte glorioase ale lui Ştefan cel Mare, un bun fiu duhovnicesc al poporului, care a  luptat cu dăruire, pînă la sacrificiu, împotriva năvălitorilor străini, apărînd destoinic  hotarele Moldovei.
  Activitatea dedicată personalităţii istorice- Ştefan cel Mare şi Sfînt este o adevărată comoară care cultivă  dragostea de neam, de ţară, de popor tuturor celor îndrăgostiţi de carte şi lectură.                                                                     
                                          
                                          


 

















Un comentariu: