sâmbătă, 9 decembrie 2017

luni, 4 decembrie 2017

Ziua Primarului la Bibliotecă


    Pe data de 1 decembrie la CDI „ M. Sadovenu” a avut loc întâlnire cu primarul orașului Soroca Victor Său. Elevii din clasa a IV-a „F”IPLT.„C. Stere” îndrumați de profesoara Svetlana Gumenco, care sânt membri SNB  Clubul micilor actori „ Prichindel”a filialei N4 au prezentat un spectacol tetralizat cu personaje literare din operele îndrăjite. Eroii au creat o adevărată împărăție a basmului, recitând poezii, cântând și amintindu-ne cele mai  captivante secvențe din poveștile lui Ion Creangă ș.a.  Ei au dovedit că sânt foarte isteți și ingenioși. 


















luni, 20 noiembrie 2017

În Moldova-I toamnă – frunză curgătoare.



                                             În  Moldova-I toamnă – frunză curgătoare.
                              
                                Toamna galben aurie, cu covor de frunze moi
                                Și cu haina ruginie iarași ai venit la noi.
                                Plină ești de roade, plină ca o harnică albină .
                                Porti in cosuri mari si grele, struguri dulci, mere și pere
                                Porți in plete crizanteme, albe flori in diademe
                                Ca o zână din povesti, Toamna, ce frumoasă ești!!!


    Vă invităm  să facem o călătorie imaginară pe cărările Toamnei. Aşa că vom călători spre anotimpul frunzelor uscate şi al lăzilor cu roade încărcate, anotimpul care noaptea crește şi în care vremea se răcește, anotimpul în care păsările călătoare pleacă  spre ţările calde însorite.
   Pe data de  17.11.2017, într-o minunată zi de toamnă ruginie, menită parcă să sfideze dimensiunea brumărie și rece, la filiala N4 a CDI „ M. Sadoveanu”  s-a petrecut un spectacol literar – musical  cu genericul „În Moldova-i toamnă – frunză curgătoare.”      La activitate au participat elevii clasei a V-a „F” ghidați de doamna profesoare, Mihalcean Dragălina. Ei au recitat poezii din creația scriitorilor clasici Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri și a scriitorilor contemporani, creaţii proprii ș.a. Elevii  au cântat, jucat  cu drag frumusețea și bogăția toamnei, au animat spectatorii cu ghicitori despre acest anotimp, au stat la sfat cu crăiasa Toamnă. A fost o adevărată sărbătoare la care copiii, cu nostalgie în suflet și-au luat rămas bun de la toamnă, care le-a promis că la anul va veni din nou pe plaiul nostru tot cu roade bogate, cu fructe și legume gustoase și frunze multicolore.

   Copiii s-au implicat cu toată dăruirea în realizarea acestei activități și pentru efortul lor au fost răsplătiți cu dipomă și dulciuri. Într-o asemenea  zi, toamna însăși a râs în hohote de bucurie, pentru că prin ochii copiilor își vede cu adevărat împlinirea…







miercuri, 30 august 2017

Cea mai frumoasă clipă din vacanța mare



   Și în acest an beneficiarii/copii ai filialei N4 a CDI „M. Sadoveanu”  au demonstrat că la Soroca se pune preț pe carte, lectura nu s-a „demodat”, iar bibliotecile continuă să fie localurile solicitate de comunitate.
   Acțiunea „Cea mai frumoasă clipă din vacanța mare”  sa petrecut la CDI „ M. Sadoveanu” au participat 3 beneficiari de la filiala N 4 din cartierul Soroca Nouă: Luța Irina eleva clasa VII „ C”, Buzurniuc Ana-Maria eleva clasei II „B” și Buzurniuc Alexandra clasa VII„ B” LT. „ C. Stere”care în formă de poezii, desene, versuri, esee, și-au împărtășit impresiile de vacanță.
Sentimentul de satisfacție a predominat peste celelalte. Numai în ce mod nu s-au distrat odihnindu-se la tabără, făcând sport, scăldându-se în Nistru, ajutând părinții, trebăluind la bunici, furând cireșe, inclusiv de acasă.
  Toți vorbitorii au recunoscut că pe perioada vacanțelor cartea n-a lipsit din programele de odihnă, iar bibliotecile nu au fost ocolite de ei.
   Copiii au fost menționați pentru participare în programele de vară, inclusiv șase din ei s-au învrednicit cu diplome „Miss/Mister Lecturile verii”.
 Cu frumosul prilej de întoarcere la învățătură le urăm tuturor elevilor multă sănătate, perseverență, noi realizări în munca cu cartea. Colaboratorii  filialei N4:Ciolacu Iulia, Șvitchii Nina, Maximova Larisa. 
  

miercuri, 23 august 2017

Concursul „ Eu și comunitatea ”și concursul de desene „ Un loc pitoresc din Soroca”

                                    Eu și comunitatea
        De n-o fi în lumea asta
         Binele și răul
         De  n-ar înflori astra
         Albinelor polenul
Căci  noi  suntem albine 
Hărnicia-e un dar
Și n-o să ne dărâme
Nici un fel de bondar
                    Bondarii sunt acei
Care ne se împart
Albina însă cere
Suratelor un sfat
    Așa precum la oameni
    Cu toții împreună
    În lume n-are seamăn
    De pui mână  la mână
          Toți formăm comunitate
           Fiecare are răsplata
          Dar mai presus de toate, suntem societate
          Și suntem judecați
          Dacă ofensăm natura și dacă o poluăm.
                              Aleksandrov Andreea clasa VII „F” IPLT „C. Stere”

                                  Localitatea mea

Localitatea  mea este un sătuc din municipiu  Soroca, și se numește satul Egoreni.
Orașul și satul meu sunt niște locuri pitorești unde-ți poți reaminti trecutul. Turiștii din toate țările ne vizitează Cetatea, Lumânarea Recunoștinței cheamă creștinii la ea, prin frumusețea sa. Dealurile verzi, în plină primăvară înfrumusețează mediul. Aerul curat ne oferă un mod de viață destul de sănătos. În satul meu totul este frumos și miraculos. Câmpiile înverzite, pline cu flori mă atrage prin minunile sale. Nistrul cristalin și sclipitor cuprinde oamenii și le oferă plăcere. Pârâiașele jucăușe aleargă prin crăpăturile pietrelor. Cântecul magic al păsărilor mă adoarme în fiecare seară. Animăluțele zburdalnice îmi fac companie tot timpul.
Eu cred că localitatea mea este cel  mai frumos loc de pe pământ, și niciodată nu mă voi despărți de ea.

                                               Dubciuc Ana-Maria clasa VI „B” IPLT „C. Stere”

                                      Soroca oraș istoric
În anul 2016 m-am transferat cu traiul din raionul Anenii Noi în orașul Soroca. Aveam temeri și emoții, când mă gândeam că voi locui într-un oraș necunoscut. Dar orașul acesta mi-a plăcut de la prima vedere. Primul lucru care m-a uimit  și m-a încântat, a fost Lumânarea Recunoștinței. E un monument ce simbolizează măreția și mândria neamului. Iar pietrele așezate una lângă alta, formând acea coloană înaltă, semnifică că suntem un neam unit și blând.
Pot spune cu fermitate, c-am îndrăgit orașul și monumentele din el.

                                                      Morozan Sergiu clasa A III„f”IPLT „C. Stere”

marți, 30 mai 2017

Spiridon Vangheli și universul senin al copilăriei


Astăzi 30 mai 2017 sa desfășurat un spectacol literar muzical „Spiridon Vangheli scriitorul copiilor”. Activitatea a fost prezentată de colaboratorii filialei N4 în parteneriat cu IPLT „ Constantin Stere” profesoara Svetlana Gumenco și elevii clasei 4f.
Evenimentul a fost consacrat jubileului  85 de ani de la nașterea scriitorului. Copiii au vorbit despre prozatorul, poetul, traducatorul si editorul, care este unul dintre cei mai de vaza scriitor de la noi, cunoscut prin cărțile sale pentru copii pe mai multe meridiane ale lumii. Opera sa a fost tradusă in zeci de limbi, inregistrând milioane de exemplare. Spiridon Vangheli deţine titlurile onorifice de Maestru Emerit al Artei, Scriitor al Poporului din Republica Moldova, a fost decorat cu Ordinul Republicii și Medalia de aur “Pentru Creativitate” acordată de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale, a fost distins cu Diploma Internationala de Onoare „Andersen”, Premiul „Ion Creanga” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, ș.a. 
Elevii au cântat, au dansat, recitat și prezentat scenete din opera scriitorului: Maturii s-au simțit și ei copii pe parcursul activității, mulțumindu-le  copiilor despre amintirile copilăriei, despre Guguță și prietenii lor. Activitatea sa petrecut la un nivel înalt. Aflîndune în ajunul „ Zilei Internaționale a copilului” copiii au fost felicitați  cu această zi însemnată.









luni, 29 mai 2017

În vizită la bibliotecă



    Astăzi 29 mai 2017 elevii clasei IV „B” IPLT „C.Stere” împreună cu profesoara Spinovscaea Liudmila au venit în vizită la filiala N4 a CDI „ M. Sadoveanu” din cartierul Soroca Nouă. Pentru ei biblioteca a devenit locul descoperirilor, enigmelor. Elevii au ascultat cu mult interes cele relatate de doamnele  bibliotecare: despre fondul de carte, presa periodică, au răsfoit cu mult interes enciclopediile, au admirat expozițiile oformate în bibliotecă. Interesul cel mare a fost pentru ei calculatoarele. Ei au fost informați despre accesarea internetului, rețelele de socializare, jocuri online, instruirile care se petrec în bibliotecă ș.a. 
    Elevii au rămas satisfăcuți, bucuroși de cele văzute. Au promis că în  Vacanța  Mare 
vor frecventa regulat biblioteca.




 

miercuri, 24 mai 2017

Tîrgul lui Guguță la CDI „M. Sadoveanu”

       În incinta CDI ,,Mihail Sadoveanu” a avut loc o frumoasa activitate literar-muzicală ,,Târgul lui Guguță”. Manifestarea a fost dedicată zilei Internaționale de Carte pentru Copii și a adunat cititori ai CDI ,,Mihail Sadoveanu” filialele N.1, N.2, N.3, N.4, filiala pentru copii „S. Grama” și filiala de carte românească „Basarabia”. Aici, aproape toți participanții și-au adus contribuția: au recitat poezii, cântat și dansat. Elevii au fost remunerați cu cîte o carte.
 A mai  fost înmânată  câte o carte – cadou copiilor implicați în proiectul ,,COMUS” – ,,Strategii urbane în orașe istorice”. A făcut-o cu mult drag d-l Grigore Bucătaru, șef al Secției Cultură și Turism, Soroca. D-l Bucătaru i-a îndemnat pe copii să citească cât mai mult, căci cartea este pâinea sufletului.

Comunicarea la seminar „ Cum m-am format Eu ca intelectual”

          Biblioteca este un remediu pentru minte, iar cărţile – remediu pentru suflet. Biblioteca este o fereastră deschisă în lumea cunoaşterii, iar bibliotecarul este cartea deschisă peste vremuri ce emană în inimile beneficiarilor multă lumină, înţelepciune şi căldură.
A doua casă a noastră, – este biblioteca la care sincer ținem și o prețuim. Și eu nu cunosc nici o persoană, care să nu fi vizitat măcar o dată în viață acest local de aur – Biblioteca – Centrul tuturor cărților și al oamenilor de suflet. Biblioteca  servește oamenilor, deci, și noi, dragi colegi le servim prin meserie și devotament.
Atât timp cât  oamenii vor să citească,  pentru noi bibliotecarii, nu trebuie să conteze ce format preferă acestea pentru lectură, principalul este să nu renunțe la această zăbavă atât de utilă. Tehnologiile pentru lectura cărților se vor schimba mereu, însă promovarea lecturii va rămâne în continuare sarcina principală a bibliotecii. Întotdeauna va rămâne loc pentru carte și lectură, acestea  doar va fi în alt format. Rolul bibliotecarului este de a apropia oamenii, de a-i educa prin promovarea valorilor culturale  prin carti, fie prin activităţi tradiţionale etc…
         Anul 2012 este începutul marii schimbări  în viața mea, în lumea Tehnologiilor Informaționale. Un pas esențial în acest sens a fost făcut  în cadrul proiectului pilot odată cu crearea celor șase Centre  Regionale de Formare și selectarea a câte doi formatori. Am fost selectată și eu  pentru  a fi inclusă  în rețeaua pilot a programului Novateca, care va da posibilitatea  de-a oferi acces gratuit cetățenilor  la computer și Internet, de a colabora mai strâns cu reprezentanții comunităților locale și de a dezvolta servicii noi în bibliotecă.
    Odată ce a fost finalizat  procesul de selecție au început  cursurile de formare profesională. În perioada 26noembrie-7decembrie 2012  s-au petrecut  cursurile de   Formare de Formatori și IT și Managementul Calculatorului.  La începutul cursului diferența dintre  competențele  în IT a viitorilor formatori a fost enormă. Dacă unii posedau cunoștințe  de nivel  avansat,eu  am fost la prima etapă.
   Începând cu data de 28 ianuarie -1februarie 2013 am instruit șase bibliotecari de la Biblioteca Coordonatoare din Drochia . A fost o săptămână plină de emoții,pentru mine ca formator, cît și pentru cursanții care pentru prima dată au pus mâna pe maus,tastură . A doua grupă care am instruit-o  au fost bibliotecarii de la bibliotecile  comunale din raionul Soroca. Dumnealor cunoșteau relativ calculatorul –accesarea rețelelor sociale, alții au fost ca și în prima grupă, erau la început de cale. Dar datorită stăruinței  de care au dat dovadă,în decurs de cinci zile au reușit să însușească toate obiectivele puse în față.
Lucrând în echipă ca formator pentru comunicarea în mediul grupului de formatori am creat un grup pe Facebook destinat comunicării între trainerii proiectului Novateca și membrii comunității bibliotecare, și un grup Novateca pe Skype.
Biblioteca noastră s-a schimbat, devenind un loc mai dinamic, care oferă o gamă variată de servicii tradiționale și moderne, spațiu de socializare, acces la Internet gratuit .
     Flacăra care menține vie atenția, în special a copiilor,  este lumea virtuală cu care aceștea
s-au obișnuit. În vederea instruirii utilizatorilor bibliotecii și formării culturii informaționale la copii am desfășurat Programul „Învață să te informezi”. Acest program are ca scop cultivarea cunoștințelor și abilităților necesare într-o societate a informației, inclusiv a abilităților de utilizare a tehnologiilor informaționale moderne. Copiii au beneficiat de lecții de cultura informației, cursuri de inițiere în Internet și Word, „Școala de computere în perioada verii și Internetul”, „Rețelele de socializare avantaje și dezavantaje.”
Am organizat instruire și cu persoane de vârsta a treia. Doamna Ludmila Popova a rămas mulțumită de instruire acum dumneaei vine la bibliotecă și vorbește cu nepotul în Israil, poate naviga prin Internet pentru a găsi informație legată de găsire unui loc de muncă pentru fiica care a rămas fără serviciu, probleme legate de sănătate.
  Scopul principal este de-a susține implementarea unor servicii noi pentru utilizatori, bazate pe tehnologiile informaționale, ridicarea nivelului de cunoștințe  ale personalului bibliotecii în utilizarea tehnologiilor informaționale și formării culturii informației la utilizatori.
     Serviciile noi:
            Acces la multmedia;
            Servicii de printare;
            Acces la rețelele sociale;
            Comunicarea cu cititorii prin poșta electronică;
            Transmiterea documentelor pe cale electronică;
            Realizarea paginii electronice;
            Cursuri pentru copii de operare pe calculator orientat spre găsirea informației în format electronic;
            Căutarea în Internet de adrese Web;
            Vizionarea filmelor cu desene animate;
            Jocuri distractive la calculator;
            Inovații tehnologice prin e-Guvernare;
Au fost implementate trei servicii moderne de bibliotecă: „Dorești să fii sănătos, informează-te”, „Internetul în vizită la atelierul de creație”, „Tehnologiile Informaționale mai aproape de persoanele de vârsta a treia”-2015. În 2017 în parteneriat cu profesoara Svetlana Gumenco am deschis clubul „Prichindeiii”și cercul „Tinerii condeeri”în parteneriat cu Dragalina Mihalcean” cu care avem o colaborare fructuoasă.
Lucrătorul bibliotecii e impus să se schimbe. Pe umerii lui cade sarcina de ai ajuta și pe cei din jur să se schimbe, fie că e vorba de beneficiari fie că e vorba de colegi.
În ce mod m-am orientat personal la acest compartiment? Nu am ratat nici o ocazie de a-mi actualiza competențele participând la toate instruirile organizate:
1.            Trainingul „Diversitatea serviciilor și resurselor informaționale ale bibliotecii ca vector de imagine în comunitate”-75 de ore Universitatea de Stat din Moldova;
2.            Trainingul „Proiectarea /promovarea unui produs cultural”- 18 ore contact direct, 45ore activitate individuală 1 martie-30 decembrie 2015 Viorica Gaja Trainer  Novateca ;
3.            Trainingul „Elaborarea programului de autodezvoltare” - 6 ore contact direct, 20 ore activitate individuală – 1februarie – 1iulie 2015  Railean Eugenia Coordonator Novateca, Trainer;
4.            Trainingul „Clic@ programe pentru bibliotecari”(Publisher, Power Point, Movie Marker, blog etc.) - 40 ore contact direct, 35 ore activitate individuală  26 iunie – 10 iulie 2015 Viorica Gaja Trainer  Novateca ;
5.            Trainingul „Servicii noi de bibliotecă”- 35 de ore contact direct, 45 ore activitate individuală – ianuarie – februarie 2015  Railean  Eugenia  Coordonator  Novateca, Trainer;
6.            Trainingul „Advocacy” organizat de Consiliul pentru Cercetări și Schimburi Internaționale ( IREX ) în cadrul Programului Novateca – 21 – 22; 28 – 29 mai 2013;
7.            Trainingul „ Protecția proprietății intelectuale în Republica Moldova” organizat de către Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală – 19 mai 2014;
8.            Participat „Constantin Stere, dimensiunile personalității” organizat de Universitatea Populară de Vară Constantin Stere, ediția I, desfășurate la Soroca în perioada 18 – 20 iunie 2014  - Acad. Valeriu Matei;
9.            Participat  la  Primul Târg al Inovațiilor de Bibliotecă – sesiunea „Transformarea bibliotecii tale într-un centru comunitar” organizat de programul Novateca pe data de 3 decembrie 2013 Republica Moldova mun. Chișinău;
        Am participat la toate orele de instruire organizate de CDI „ M.Sadoveanu” .
La ora bibliotecarului:
            Prezentări în Power Point „Dorești să fii sănătos, informează-te” 
            Comunicarea „ O viață trăită printre cărți – Raisa Lungu-Ploaie”- decembrie 2013;
            Comunicarea Vasile Alecsandri „ Ș-acel rege-al poeziei, veșnic tânăr și ferice”- iulie 2014;
            Comunicarea  „Liviu Rebreanu -  reprezentant al realismului” noiembrie 2015;
            Consult  Blogul  Profesional  Biblioteconomic, de unde acumulez diverse experiențe.
            Lecturez cărți și seriale profesionale:
1.            Kulikovschi,Lida. Accesul persoanelor dezavantajate la  potențialul bibliotecilor: Manual pentru bibliotecari.-Ch.:Epigraf SRL.,2006.-288p.
2.            Kulikovschi,Lida. Cartea modul nostru de a dăinui.-Ch.:Reclama, 2006.-268p.
3.            Biblio Polis” revista BM „B.P.Hașdeu”;
4.            „Biblioteca” revistă de bibliografie și știința informării România;
5.            „Cartea. Biblioteca. Cititorul” buletin metodic. Biblioteca „Ion Creangă”
            Împreună cu colectivul  am făcut vizite de studiu la bibliotecile din Orhei, Ungheni;
            Târgul inovațiilor de bibliotecă – cunoștințele obținute mi-au ajutat să regăsesc un șir de modernizări în bibliotecă.
            Am inițiat un șir de parteneriate foarte reușite, care ne ușurează activitatea:
     -   Împreună cu beneficiarii pensionari, o echipă de la LT. „ C. Stere” și profesoara Gumenco Svetlana am organizat o campanie de binefacere în pragul sărbătorilor de Paști „ Nu uitați de cei mai triști ca noi”. În cadrul acestei companii am confecționat jucării, am colectat cărți. Toate au fost făcute cadou copiilor de la Azimut.
            Cel mai reușit parteneriat este cu colectivul de profesori ai liceului „ C. Stere”.
Împreună am organizat un șir de activități prin intermediul cărora am promovat tradițiile buneilor noștri:
            Contribuția personală la prestigiul și imaginea bibliotecii:

-   Sistematic plasez informație pe blogul bibliotecii (filiala4soroca.blogspot.com )despre viața bibliotecii, Facebook, Odnoclasnichi ș.a.

În luna mai „ Educația non formală”

      
               Educația non formală


    1.5.06(14:00) „ Jocuri educaționale online”

    2. 14. 06(10:00) „ Educația rutieră- educație 
pentru viață”. 

    3. 20. 06(11:00) „ Ora poveștilor”  online .
    4.22.06(13:00) „Școala de vară IT”.

În luna aprilie „ Incvluziunea digitală”

vineri, 3 martie 2017

Sărut, femeie,mâna ta

 Azi în incinta biblioteci N4 a CDI „M. Sadoveanu” Soroca sa petrecut o oră de suflet dedicată Zilei Internaționale a Femeii cu genericul „ Sărut, femeie , mâna ta” cu  elevii clasei III- „ F„ ghidați de profesoara Svetlana Gumenco în parteneriat  cu colaboratorii bibliotecii. Elevii au pregătit un  recital de poezii, cîntece, dansuri, prezentat înscenări dedicate scumpelor mame, bunici, surori. Membrii clubului „ Prichindeii” au confecținat  tablouri, mărțișoare  și le-au dăruit la toți cei  prezenți în sală.

sâmbătă, 25 februarie 2017

Ziua Internațională a Limbii Materne

Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare, care se sărbătorește anual la 21 februarie în întreaga lume. Acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale și la dezvoltarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
               Limba este tezaurul cel mai prețios pe care-l  moștenesc copiii de la părinți, depozitul  cel mai sacru lăsat de generațiile trecute și care merită să fie păstrat  cu sfințenie de generațiile ce-l primesc. Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală.
              Anunțând elevii despre semnificația acestei zile, ei au hotărât să realizeze ceva frumos pentru a promova limba română. Copiii din clasele a VI-a „B” și a VI-a „C” de la IPLT „C. Stere”, orașul Soroca,  s-au aflat în ipostaza de scriitori, poeți, pictori și au realizat propriile cărțulii dedicate limbii române. Elevii și-au asumat nu doar rolul de autor, dar și de cercetător. Copiii au căutat informații, au selectat cele mai frumoase poezii dedicate limbii, au extras citate celebre și toate acestea pentru a aborda cât mai detaliat tema respectivă în cartea proprie. Muncind la crearea cărții, discipolii au dat dovadă de multă muncă, conștiinciozitate, răbdare, dăruire de sine și creativitate. Trebuie să menționăm că neobosiții elevi au inclus în cărțulii și creații proprii (poezii, eseuri, ghicitori etc.).
               Elevii claselor a VI-a „B” și a VI-a „C” de la IPLT „C. Stere”, or. Soroca, împreună cu profesoara de limba și literatura română Mihalcean Drăgălina în parteneneriat cu bibliotecarele Ciolacu Iulia, Șvitchii Nina, Maximova Larisa au organizat o prezentare de carte proprie în incinta Centrului de Documentare și Informare „M. Sadoveanu”, Filiala Nr. 4, Soroca Nouă. Trebuie să menționăm că elevii fac parte din „Clubul Condeierilor”, fiind cititori fideli ai acestei biblioteci. Elevii și-au invitat colegii de clasă, prietenii, părinții și și-au prezentat într-un mod original lucrările personale. Nu au lipsit nici recitarea versurilor autorilor români dedicate limbii materne, menționarea citatelor celebre și interpretarea cântecelor ce fac referință la armonioasa limbă română. Doamnele bibliotecare i-au întâmpinat pe copiii cu brațele deschise. Cărțile alcătuite de elevi au fost lăsate drept amintire bibliotecii, pentru a servi ca îndemn și pentru alți cititori de a vorbi corect limba română, de a-i duce faima atât în țară, cât și peste hotarele ei și de a ne mândri că vorbim cea mai melodioasă limbă din lume. Activitatea desfășurată a fost una interesantă și utilă, întrucât ne stimulează să purtăm în suflete dragostea pentru limba română și să creăm toate condițiile ca Limba Română să se simtă stăpână în țara ei în fiecare zi.
       Măcar acum la 21 februarie, haideți să ne amintim cu mândrie că suntem români, că suntem copii ai unei limbi atât de melodioasă și atât de frumoasă, haideți să vorbim cu drag Limba Română! Strămoșii au șlefuit-o cum au știut ei mai bine, i-au dat culoare și aripi. Pentru respectul tuturor strămoșilor, dar în primul rând pentru respectul de sine, Iubește-o, Prețuiește-o și vorbește-o corect.
                                   Bibliotecara  CDI„M.Sadoveanu” Soroca filialN4 Șvitchii Nina

 Imagini inline 2

Ziua Internațională a Limbii Române

     Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare, care se sărbătorește anual la 
21 februarie în întreaga lume. Acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc 
nu doar scopul încurajării diversității lingvistice, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor 
lingvistice și culturale și la dezvoltarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
     Limba este tezaurul cel mai prețios pe care-l  moștenesc copiii de la părinți, depozitul  cel
 mai sacru lăsat de generațiile trecute și care merită să fie păstrat  cu sfințenie de generațiile 
ce-l primesc. Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar 
limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu 
este studiată și exersată în școală.
      Anunțând elevii despre semnificația acestei zile, ei au hotărât să realizeze ceva frumos
 pentru a promova limba română. Copiii din clasele a VI-a „B” și a VI-a „C” de la IPLT „C. Stere
, orașul Soroca,  s-au aflat în ipostaza de scriitori, poeți, pictori și au realizat propriile cărțulii
 dedicate limbii române. Elevii și-au asumat nu doar rolul de autor, dar și de cercetător. Copiii 
au căutat informații, au selectat cele mai frumoase poezii dedicate limbii, au extras citate celebre 
și toate acestea pentru a aborda cât mai detaliat tema respectivă
 în cartea proprie. Muncind la crearea cărții, discipolii au dat dovadă de multă muncă, 
conștiinciozitate, răbdare, dăruire de sine și creativitate. Trebuie să menționăm că neobosiții
 elevi au inclus în cărțulii și creații proprii (poezii, eseuri, ghicitori etc.).
      Elevii claselor a VI-a „B” și a VI-a „C” de la IPLT „C. Stere”, or. Soroca, împreună cu 
profesoara de limba și literatura română Mihalcean Drăgălina în parteneneriat cu bibliotecarele
 Ciolacu Iulia, Șvitchii Nina, Maximova Larisa au organizat o prezentare de carte proprie în
 incinta Centrului de Documentare și Informare „M. Sadoveanu”, Filiala Nr. 4, Soroca Nouă. 
Trebuie să menționăm că elevii fac parte din „Clubul Condeierilor”, fiind cititori fideli ai acestei 
biblioteci. Elevii și-au invitat colegii de clasă, prietenii, părinții și și-au prezentat într-un mod 
original lucrările personale. Nu au lipsit nici recitarea versurilor autorilor români dedicate limbii
 materne, menționarea citatelor celebre și interpretarea cântecelor ce fac referință la armonioasa
 limbă română. Doamnele bibliotecare i-au întâmpinat pe copiii cu brațele deschise. Cărțile 
alcătuite de elevi au fost lăsate drept amintire bibliotecii, pentru a servi ca îndemn și pentru alți 
cititori de a vorbi corect limba română, de a-i duce faima atât în țară, cât și peste hotarele ei și
 de a ne mândri că vorbim cea mai melodioasă limbă din lume. Activitatea desfășurată a fost 
una interesantă și utilă, întrucât ne stimulează să purtăm în suflete dragostea pentru limba 
română și să creăm toate condițiile ca Limba Română să se simtă stăpână în țara ei în fiecare zi.
       Măcar acum la 21 februarie, haideți să ne amintim cu mândrie că suntem români, că suntem
 copii ai unei limbi atât de melodioasă și atât de frumoasă, haideți să vorbim cu drag Limba 
Română! Strămoșii au șlefuit-o cum au știut ei mai bine, i-au dat culoare și aripi. Pentru respectul
 tuturor strămoșilor, dar în primul rând pentru respectul de sine, Iubește-o, Prețuiește-o și vorbește
-o corect.
                               CDI„M.Sadoveanu” Soroca bibliotecara   Șvitchii Nina

 Imagini inline 2

Imagini inline 3

Imagini inline 4