joi, 27 ianuarie 2022

Holocaustul amprentă amară a istoriei

                                    La originea holocaustului a stat politica rasistă dusă de regimul nazist. În anul 1938  a avut loc Noaptea de cristal când în întreaga Germanie mulți evrei și-au pierdut proprietățile, au fost uciși sau deportați în lagărele de concentrare. Politica antisemită a fost urmată și de alte state antifasciste. Pentru evrei s-au organizat ghetouri unde aceștia trăiau în condiții inumane. Supraviețuitorii erau obligați să muncească în industria de război. Pe timpul conflagrației mondiale, naziștii au pus în practică soluția finală, adică exterminarea în masă a evreilor din lagărele de concentrare, Auschwitz,…

  Holocaustul, cunoscut şi drept calamitate a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), fiind întreprins de către Germania nazistă a lui Adolf Hitler. Ţinta acestui genocid au fost evreii, consideraţi a fi o rasă inferioară de către regimul nazist. Aceștia erau duşi în aşa-zisele lagăre de concentrare, unde erau ucişi, de cele mai multe ori utilizându-se metode extrem de crude.

Pedeapsă obișnuită pentru încercările de evadare era moartea prin înfometare. Familiile celor care reușeau să evadeze erau uneori arestate şi trimise la Auschwitz pentru a opri alte încercări.

  Printre experimentele făcute de nazişti la Auschwitz se  numărau injectarea unor substanţe chimice direct în ochii copiilor în încercarea de a le schimba culoarea, diverse amputări de membre şi alte operaţii brutale.

Lagarul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de catre armata sovietica la 27 ianuarie 1945, data ce ulterior a devenit Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 

  

 

Romanul „ Băiatul cu pijamale în dungide John Boyne

  Este o carte istorică, în care sunt relatate întâmplări din perioada celui de-al doilea Război Mondial. A fost publicată în anul 2006, iar în 2016 a ajuns în librării. Cartea „Băiatul în pijamale în dungi ”este emoționantă, revoltătoare care marchează orice cititor. Acțiunea cărții se petrece în primă fază în Berlin, iar mai apoi la Out-With în perioada nazistă. Cartea este despre chinurile îndurate de evreii  închiși în lagărele de muncă din cauza fanatismului conducătorului nazist.

Cartea se citește pe nerăsuflate și merită  fie citită de orice vârstă, deoarece  ne învață că o prietenie se poate dezvolta indiferent de rasa din care facem parte.  Pot să spun că mi-a plăcut foarte mult această carte, deși finalul a fost unul trist și la care nu mă așteptam. O carte care se bazează atât pe istorie dar care subliniază și păstrează și sentimentele umane. O adevărată lecție de viață pe care v-o recomand  s-o lecturați. Vă așteptăm la Filiala N4 din cartierul  Soroca Nouă!!!

           
           
                                                              








 



Aniversarea a 74 de ani a lui Iulian Filip

 

Astăzi 27 ianuarie 2022 poetul  Iulian Filip a împlinit vârsta de  74 de ani. El s-a născut în satul Sofia, judeţul Bălţi, Basarabia -  poet, dramaturg, prozator, folclorist, jurnalist, grafician. Poeziile lui Iulian Filip au o înfățișare de momente-iluminări, prinse din zborul imaginației și pecetluite rapid, în sensul mișcării lor pe hârtie. Cu această ocazie am organizat expoziția cu operele poetului, și am elaborat o listă bibliografică de recomandare. 

Vă invităm la biblioteca filiala N4 din cartierul Soroca Nouă să faceți cunoștință cu creația lui Iulian Filip.

 Filip, Iulian. Bibliografie. – Ch.: Litera, 1998 „Prezenta bibliografie ne stă mărturie a activității multilaterale a lui Iulian Filip.” Cartea este împărțită în două părți mari: Opera, care conține lucrările scrise de Iulian Filip și Viața și activitatea literară, care include materiale despre viața și creația sa.

  Filip, Iulian. Din neamul lui Păcală / Iulian Filip. – Chișinău : Museum, 1996. – 12 p. Este o culegere de poezii interesante și hazlii, dar pline de înțeles pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară mică. Cartea se impune atât prin cuvintele potrivite ale autorului, cât și prin ilustrațiile vii, frumos colorate, atractive realizate de către Sergiu Puică.
Filip, Iulian. Nuca lui Newton / Iulian Filip. – Chișinău: Prut Internațional, 2016. – 264 p.  „Găsim, în cărțile lui Iulian Filip, o continuitate tematică (rădăcinile, casa, omul și natura, viața etc.), pigmentată de o manifestare mai accentuată a ludicului. Iulian Filip dă dovadă de o imaginație frumoasă, jucându-se serios cu vorbele, inventând noțiuni și categorii, înflorindu-și fraza, să fie cu efect retoric, operând cu majuscule, cu rarefieri, sublinieri cu bolduri și aldine, metaforizând și grafitizând, ornamentând cu desene, sigle, semnături. Scrie jucându-se, aproximează, definește, ironizează și o întoarce în serios, pune întrebări grave și se autoîntreabă, constată trist și se bucură luminos…”      
 Filip, Iulian. Mergătorul: desene și catrene iuliene. – Ch.: Editura Uniunii Scriitorilor, [2004] Desene și catrene iuliene.





  Filip, Iulian. Plăcințele cu mărar. – Ch.: Prut Internațional, [2004] Poeziile hazlii și desenele interesante de Oleg Cojocaru din cartea dată învață copiii lucruri frumoase și îi ajută să crească mari și buni.

 

marți, 25 ianuarie 2022

Filiala N4 Soroca Nouă


Programul „ Creștem împreună cititori”
Hai cu toții la lectură,
Să fim țară cu cultură

                      

                                                                                                                                                                   
    Dacă vrei să ajungi undeva în viaţă, citeşte multe cărţi. 
                                           Roald Dahl







luni, 24 ianuarie 2022





     Campania Națională „ Să citim cu voce tare împreună”


              Programul de activități a BM. „M. Sadoveanu” Soroca filiala N4:

              Vă  invităm  pe 2 februarie 2022 să călătorim împreună în „Căsuța cu Povești”.


                                1.Povești din țara copiilor fericiți;

                                2.Să citim împreună basmele copilăriei;  

                                3. Recital de poezie din opera lui Grigore Vieru.



Vă așteptăm,  să citim împreună!!!













 

vineri, 21 ianuarie 2022

Ziua Internațională a îmbrățișărilor

 Pe 21 ianuarie, în lumea întreagă este marcată o sărbătoare mai puțin obișnuită. Este ziua internațională a îmbrățișărilor. Potrivit tradiției, în această zi, oricine poate îmbrățișa chiar şi persoane necunoscute. Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea.

Astăzi, în contextul pandemiei de COVID-19, îmbrățișările nu sunt recomandate la întâlnirea cu oamenii dragi, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Astfel, pentru a marca Ziua Internațională a Îmbrățișărilor 2022, oamenii sunt încurajați să transmită acest gest de afecțiune virtual, prin intermediul rețelelor sociale.






luni, 17 ianuarie 2022

Activitate online la filiala4 dedicată poetului Mihai Eminescu în parteneriat cu biblioteca IPLT.„C. Stere”

   Azi, 17-01-22 filiala N4 în parteneriat cu biblioteca liceului „C. Stere”, profesoarele Roman Rodica, Repeșco Stela am organizat și petrecut online pe platforma ZOOM conferința literar - artistică cu tema„
M. Eminescu - Luceafărul poeziei românești”.

                                                                                    

                     






vineri, 14 ianuarie 2022

Comemorare M. Eminescu

 


                                         Mihai Eminescu (15.01.1850-15.061859)

 

   La 15 ianuarie se  împlinesc 172 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Au trecut 172 ani de când Eminescu nu mai scrie. Geniul românesc, a pătruns pe cale universală în sufletele iubitorilor de poezie, alături de marii poeți al lumii, prin opera ale cârei rezonanțe străbat meridianele, fiind îndrăgita și apreciată de atâția iubitori de frumos. El  și-a pus întreaga viață în slujba acestui neam, prin activitatea sa.   Eminescu a avut deosebită sensibilitate de a citi în inima frunzei soarta codrului de aramă și a pădurii de argint.

  Eminescu este trecutul, prezentul și viitorul nostru, deoarece  astăzi simțim cu toții o nevoie deosebită față de valoarea mai profundă a operei  poetului  nepereche. A-l citi pe Eminescu e mereu o încântare, a-l reciti înseamnă a-l descoperi mereu în dimensiunile sale nebănuite.

     Avându-l pe Eminescu în suflet, nu mai suntem nicicând singuri, căci purtăm cu noi o bogăție  rară, cea mai de preț comoară a limbii române, opera unui astru nemuritor, ce va străluci cu o blândă lumină, iradiind  prin veacuri frumusețe și armonie. Numele geniului va rămâne a fi veșnic viu și prezent în sufletele noastre. Poezia lui ca orice artă e un permanent miracol pentru cititori

marți, 11 ianuarie 2022

Scriitori omagiați în luna ianuarie

 

     BM„ Mihail Sadoveanu ” Soroca filiala N4

      CALENDAR   ANIVERSAR—CULTURAL

               Scriitori omagiați în luna ianuarie

                                 
                                  

                                         Mihai Eminescu – poet, prozator și                          

                                           jurnalist (15-01-1850--15-06-1889)      

                                                              

                                                  Ioan Slavici scriitor, publicist, prozator.   

                                                              (18-01-1848 – 17-08-1925)


                                              

                                                         Petru Zadnipru  - poetul  care a crescut poeți                                                                                                    (13-01-1927 – 23-09-1976)


              
                                                       Jack London  scriitor și jurnalist american 

        (12-01-1876 –22-11-1916)