luni, 20 mai 2019

Anul 2019 -anul familiei

 Stresul și grijile fac ca multe familii să uite de lucrurile care restabilesc armonia și fericirea în familie. Familia este mediul în care venim pe lume ne dezvoltam și în rândul nostru ne formăm o familie.  Naşterea unui copil aduce bucurie, dar şi responsabilităţi care i-ar putea copleşi pe noii părinţi. Acum, probabil constataţi cu surprindere că cea mai mare parte din timpul şi din energia voastră o folosiţi pentru îngrijirea micuţului vostru Este locul unde găsim înțelegere, liniște, și soluții la problemele care ne frământă. Cu condiția că în familie există comunicare, respect și iubire. Unul din cel mai important factor care menține familia unită, este stima și iubirea reciprocă dorința de a duce o viață comună între parteneri, creșterea și educarea copiilor, înțelegeri între membrii familiei, locul propriu de trai, venituri bune. Dacă membrii familiei își îndeplinesc  în mod complet rolurile în familie acasă fac ca să fie armonie în familie. Liniștea în familie sunt bazate pe încredere, respect față de membrii familiei, de la părinți, bunici, copii. Dacă nu există înțelegere între soți atunci nici familie nu va mai exista, și cu încetul se va destramă. O metodă bună este comunicarea între membrii familiei, a avea răbdarea de a asculta unul pe altul și a se sfătui unii cu alții. Să vorbească liber despre ce gândesc, ce simt, ce vor să facă. Aceasta înseamnă că este o familie ideală, bazată pe încredere, iubire, și respect. Respectul și dragostea pe care bunicii o transmit membrilor familiei, duce la ceia că urmașii tot așa se vor purta în familiile lor. În ziua de azi ambii soți participă la procurarea și repartizarea veniturilor la îndeplinirea sarcinilor de zi de zi, la educația copiilor.

Citate despre familie:
Pacea este frumusețea vieții. Este strălucirea soarelui. Este zâmbetul unui copil, dragostea unei mame, bucuria unui tata, reuniunea familiei. Este evoluția omului, victoria unei cauze juste, triumfului adevărului”.
                          Menachem
„O familie trebuie să fie unită și solidară căci altfel nenorocul bate la ușă”.
Thomas Mann
„Fă-ți loc în viața ta pentru lucrurile care contează, pentru familie și prieteni, dragoste și generozitate, distracție și bucurie. Fără astea te vei trezi că ești într-o cumpăna în mijlocul carierei și să te întrebi cum ți s-a irosit viața”.
         Jonathan Socks
„Cu toate că fiecare familie constituie un colectiv al cărui membri au drepturi egale, totuși părinții se deosebesc de copii prin faptul că primii conduc familia, pe când ceilalți primesc educația în familie.
I.S. Macarenco
„Pentru a se bucura de sănătate, a aduce o adevărată fericire în sinul familiei, a dărui pace tuturor, cineva trebuie mai întâi să-și disciplineze și să-și stăpânească propria Minte. Dacă un om își poate controla mintea, el poate găsi calea către iluminare, iar toată înțelepciunea și virtutea vor veni în mod natural către el”.
Buddha
„Familia este cea mai elementară formă de organizare. Fiind prima comunitate de care se atașează un individ cât și prima autoritate sub care acesta învață să trăiască. Familia este cea care stabilește valorile cele mai fundamentale ale unei societăți”.
           Charles Colson
„Femeia mai mult decât oricine îl educă pe copil către omenie. Tatăl este creierul, dar femeia este inima omenirii”.
I. Smiles
„Dacă vrei să schimbi lumea, du-te acasă și iubește familia”.

„O familie fericită nu este altceva decât un Rai timpuriu”.
G.B. Snaw

„Învață să te bucuri de fiecare minut al vieții tale. Fii fericit acum. Nu aștepta ca cineva din afara ta să te facă fericit, privind viitorul tău. Gândește-te cât de prețios este cu adevărat timpul tău,  indiferent dacă îl petreci în muncă sau în familie. Fiecare minut trebuie să fie bucurat și savurat”.
Eore Nightingale.
                                                                    Imagini pentru imagini cu familia                                                            

60184638_2171071229636731_4520104778667130880_n
  

Săptămîna lecturii și a cărții pentru copii

Secvențe de la concursul „ Tîrgul lui Guguță”care sa petrecut la CDI „Mihail Sadoveanu


Cartea vine în sufletul copilului ca o zână bună, atinge cu bagheta magică spirite, care își găsesc liniștea schimbându-și preferințele odată cu înălțimea zborului pe care-l atinge vârsta lui. Viața noastră este o carte, ce nu poate fi citită de la sfârșit spre început, nu acceptă tărăgăniri și nu poate fi citită de două ori, ci numai o singură dată. În data de 5 aprilie 2019, cu prilejul „Săptămânii cărții  și lecturii pentru copii” s-a desfășurat ed. a IV a Târgului lui Guguță. Au participat picii claselor I-IV. Fiecare copil și-a ales câte un personaj model din cartea preferată, fiind foarte activi și energici au fost premiați cu cadouri. Am fost plăcut surprinși de talentul lor. În cadrul acestei activități picii au recitat poezii, au participat la o Victorină literară, cu care s-au descurcat foarte bine, au dansat, și-au prezentat costumele personajelor îndrăgite și au făcut schimb de cărți între ei. Sperăm ca edițiile viitoare vor avea parte de cât mai mulți participanți. Nu uita, deschide ușa bibliotecii, alege o carte, citește-i titlu, răsfoiește-i paginile și poate vei da peste imaginea propriei tale vieți, zugrăvită în culori intime de către o mână străină.












    Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 2 persoane, oameni în picioare

Schimb de experiență la Telenești


 Recent, echipa de bibliotecari ai Bibliotecii Publice  „M. Sadoveanu”, am vizitat Biblioteca Publică „Vasile Alecsandri” din  orașul Telenești, pentru participarea la un program cu schimb de experienţă în domeniul activităţii actuale a bibliotecilor, rolul cărora în informarea, educarea, dezvoltarea, culturalizarea populaţiei a crescut destul de evident până  în prezent. Această întrunire a bibliotecarilor şi-a propus un scop nobil – de a extinde şi a diversifica serviciile prestate de către biblioteci, de a îmbunătăţi calitatea lor, de a familiariza bibliotecarii cu noi servicii, noi idei creative, noi practici de lucru, întru satisfacerea cât mai deplină a necesităţilor de lectură şi informare a utilizatorilor. Am fost foarte așteptati de colegii noștri de acolo, un colectiv unit cu obiective racordate cerințelor zilelor de azi. Au prezentat un șir de servicii de succes organizate, și ne-au povestit cu lux de amănunte despre proiectele realizate. M-a impresionat foarte mult serviciul Rețeta de weekend, mobilierul nou, sala de sport …
   Schimbul de experienţă este, cu siguranţă, foarte util pentru noi toţi. În procesul lui am aflat multe lucruri noi interesante din practica colegilor noştri din Telenești şi celor din filialele noastre, am acumulat noi experienţe şi practici, multe dintre care le vom prelua şi le vom aplica la locul nostru de muncă. Astfel, am făcut încă un pas spre cunoaşterea mai deplină a profesiei, spre aprofundarea cunoştinţelor de specialitate, spre folosirea mai amplă a oportunităţilor proprii.

Intîlnire cu Savatie Baștovoi la CDI „M. Sadoveanu”

 Am asistat în cadrul proiectului „Anul Savatie Baștovoi la Soroca” Centrul de Documentare și Informare „Mihail Sadoveanu” la o întâlnire de suflet cu ieromonahul, poetul, scriitorul, publicistul, filosoful și nu în ultimul rând Omul SAVATIE BAȘTOVOI, care de-altfel își are rădăcinile de aici, de la Soroca. Este autorul a peste douăzeci de volume editate într-un tiraj de peste o jumătate de milion de exemplare și este unul dintre cei 27 de scriitori români contemporani care au reprezentat România la Salonul de Carte de la Paris în 2013.
  Pe lângă comunicarea ce a avut-o cu publicul cititor al municipiului, Savatie Baștovoi ne-a lăsat și o părticică din sufletul său mare – câteva titluri de carte zămislite și lucrate cu atâta artă și dragoste de oameni, cărți ce-și vor găsi pe rafturile bibliotecilor din municipiu locul lor aparte.
  1Una din ele este Iepurii nu mor (pentru copiii sovietici care au crescut mari). Este ultimul proiect de „mirean” al lui Ștefan Baștovoi, un proiect de-a dreptul uriaș, care a fost gândit ca un roman istoric în trei părți, roman social, roman fluviu, roman sac ș.a., dar care, din cauza călugăririi, fapt care l-a luat prin surprindere chiar și pe autor, ne mai vorbind de prietenii săi, se termină în prima sa parte, numită inițial „Să mergi la scoală, să vii acasă” și care cuprinde perioada  de trecere din clasele primare în clasa a IV-a, de la octombrei la pionieri, din „școala mică” în „școala mare” a unui copil născut  în URSS… În carte, se creează atmosfera incredibilă a ultimului imperiu cunoscut de istorie, și mai mult – starea sentimentului sovietic, comunist, din păcate mai mult decât familiar cititorului nostru.
2  Dumnezeu povestit pe înțelesul unei femei  este încă o carte dăruită bibliotecii, care prezintă o poveste despre zodii și genealogii, spaime și prejudecăți, iubire și trădare, scrisă cu iscusința unui romancier, dar delicatețea unui poet. Referințele la textele vechi și comentariile de mare finețe teologică descoperă un Dumnezeu plin de iubire și explică în cuvinte simple marile contradicții reproșate Bibliei. Este o carte plină de candoare și prospețime, care te poartă în adevărate excursii biblice, asemenea unei plimbări în fapt de seară. De la grădina Raiului și facerea lumii plină de stihiile care ajung să se răzbune pe oameni, întrebările te mențin într-o așteptare plină de emoții și încântare intelectuală.

3

Diavolul este politic corect constituie o proiecție în viitor a unor legi, proiecte de legi sau afirmații ale unor politicieni și formatori de opinie despre ceea ce ar dori ei șă fie lumea. Falsele „valori” ale lumii moderne, precum avortul, distrugerea familiei, promovarea homosexualității, reducerea populației – toate pe fondul unui ateism agresiv – își arată adevărata lor față într-un roman plin de cruzime dar care se citește mai ușor decât ai privi un film.
  După ce vor trece procedurile de prelucrare și înregistrare aceste cărți vă vor fi distribuite în colecțiile bibliotecilor din municipiu; iar noi rămânem cu speranța, că autorul ne va mai trimite și alte titluri de carte și credem că cititorul sorocean le va prețui după merit.
REPORT THIS