Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare, care se sărbătorește anual la 21 februarie în întreaga lume. Acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale și la dezvoltarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
Limba este tezaurul cel mai prețios pe care-l moștenesc copiii de la părinți, depozitul cel mai sacru lăsat de generațiile trecute și care merită să fie păstrat cu sfințenie de generațiile ce-l primesc. Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală.
Anunțând elevii despre semnificația acestei zile, ei au hotărât să realizeze ceva frumos pentru a promova limba română. Copiii din clasele a VI-a „B” și a VI-a „C” de la IPLT „C. Stere”, orașul Soroca, s-au aflat în ipostaza de scriitori, poeți, pictori și au realizat propriile cărțulii dedicate limbii române. Elevii și-au asumat nu doar rolul de autor, dar și de cercetător. Copiii au căutat informații, au selectat cele mai frumoase poezii dedicate limbii, au extras citate celebre și toate acestea pentru a aborda cât mai detaliat tema respectivă în cartea proprie. Muncind la crearea cărții, discipolii au dat dovadă de multă muncă, conștiinciozitate, răbdare, dăruire de sine și creativitate. Trebuie să menționăm că neobosiții elevi au inclus în cărțulii și creații proprii (poezii, eseuri, ghicitori etc.).
Elevii claselor a VI-a „B” și a VI-a „C” de la IPLT „C. Stere”, or. Soroca, împreună cu profesoara de limba și literatura română Mihalcean Drăgălina în parteneneriat cu bibliotecarele Ciolacu Iulia, Șvitchii Nina, Maximova Larisa au organizat o prezentare de carte proprie în incinta Centrului de Documentare și Informare „M. Sadoveanu”, Filiala Nr. 4, Soroca Nouă. Trebuie să menționăm că elevii fac parte din „Clubul Condeierilor”, fiind cititori fideli ai acestei biblioteci. Elevii și-au invitat colegii de clasă, prietenii, părinții și și-au prezentat într-un mod original lucrările personale. Nu au lipsit nici recitarea versurilor autorilor români dedicate limbii materne, menționarea citatelor celebre și interpretarea cântecelor ce fac referință la armonioasa limbă română. Doamnele bibliotecare i-au întâmpinat pe copiii cu brațele deschise. Cărțile alcătuite de elevi au fost lăsate drept amintire bibliotecii, pentru a servi ca îndemn și pentru alți cititori de a vorbi corect limba română, de a-i duce faima atât în țară, cât și peste hotarele ei și de a ne mândri că vorbim cea mai melodioasă limbă din lume. Activitatea desfășurată a fost una interesantă și utilă, întrucât ne stimulează să purtăm în suflete dragostea pentru limba română și să creăm toate condițiile ca Limba Română să se simtă stăpână în țara ei în fiecare zi.
Măcar acum la 21 februarie, haideți să ne amintim cu mândrie că suntem români, că suntem copii ai unei limbi atât de melodioasă și atât de frumoasă, haideți să vorbim cu drag Limba Română! Strămoșii au șlefuit-o cum au știut ei mai bine, i-au dat culoare și aripi. Pentru respectul tuturor strămoșilor, dar în primul rând pentru respectul de sine, Iubește-o, Prețuiește-o și vorbește-o corect.
Bibliotecara CDI„M.Sadoveanu” Soroca filialN4 Șvitchii Nina