După părerea mea cartea este foarte importantă în viața unui om. Este o comoară fără preţ, te face sa te bucuri, sa razi si sa plîngi. Cartea îţi dezvoltă vocabularul si nu numai, ne face sa fim mai buni. Poţi trai foarte bine si fără sa citeşti, mulţi oameni nu au deschis niciodată nici o carte, iar dacă vrei sa le explici ce pierd e la fel cum ai explica unui surd frumuseţea muzicii. Scopul lecturii este acela de a ne ajuta să comunicăm cu cei din jur. Lectura ne învaţă să gîndim , îmbogăţește cunoştinţele despre viaţa și lume, modelează caracterul. Cel mai sigur prieten, şi cel mai bun, e cartea. Lectura este, probabil, cea care ne ajuta cel mai mult in viata. Făcută sa lumineze mintea omului si sa-i încălzească sufletul, cartea este purtătoarea peste milenii a inţelepciunii si a cunoaşterii umane. Mi-amintesc si acum cu plăcere prima mea carte de colorat, aveam vreo cinci anisori. Am răsfoit-o cu mare nerăbdare, imagini după imagini îmi treceau prin fata ochilor. Apoi a urmat faimosul abecedar care m-a invatat sa scriu si sa citesc. De când am descoperit-o, cartea s-a dovedit a fi un prieten credincios, răbdător, care are întotdeauna timp pentru mine.
Nu trece o zi să nu mă întâlnesc cu acest prieten fidel, să nu petrecem împreună cîteva ore. În fiecare zi cînd vin de la scoala, cartea de pe raftul din biblioteca mă aşteaptă nerăbdătoare sa-mi spună noi informaţii. Dacă mai multe zile la rînd nu am timp să citesc cîteva pagini devin tristă, iar tristeţea este alungată doar de o nouă reîntâlnire cu cartea.Acum, vorbesc şi scriu mai corect, am un vocabular mai bogat, pot cu o mai mare uşurinţă să aştern pe hîrtie şi să transmit prin viu grai gândurile pe care le am. Sunt mîndră să am în carte un prieten atât de bun şi mă bucur că ne-am cunoscut. Le recomand şi celorlalţi elevi să descopere prietenia cărţii şi să păstreze o relaţie îndelungată cu ea.Gustul pentru citit nu vine de la sine, ci se formează prin răbdare, perseverenta, continuitate, voinţăCa gen de lectură putem alege orice, începând de la poezie şi încheind cu romanul. Lectura a devenit fragilă şi din cauza concurenţei neloiale cu mass-media, cartea este cea care suportă consecinţele. Fie în biblioteci sau în alte locuri lectura este totuşi o experienţă unică, interesantă şi captivantă.
Lecturarea cărţilor, a manualelor, a însemnat întotdeauna informare, instruire şi educaţie, în sensul cel mai larg. Ea dă consistenţă şi sens existenţei însăşi. Ea este o modalitate de a educa, instrui şi a contribui la formarea valorilor morale a cititorului. Lectura oferă cititorului frumuseţile neimaginabile ale poveştilor, povestirilor şi a altor texte, unde imaginaţia şi fantezia zboară, trăind împreună cu eroii şi personajele bucurii, dezamăgiri, speranţe.
Lectura este magia atrăgătoare în timpul liber, descoperiri despre călătoriile oamenilor, biografiile oamenilor celebri, a ştiinţei şi tehnicii. Lectura nu cere prea mult de la cititor decât atenţie şi dăruire. În acest mod ea are rolul de a forma şi educa tânăra generaţie. Ea este un mijloc de obţinere a informaţiei, păstrarea capacităţii de a gândi, judeca, de a căuta soluţii în rezolvarea unei probleme. Ea este şi o motivaţie umană, o necesitate zilnică de a cunoaşte, de informare.
Chiar şi invazia tehnologii informaţionale nu va afecta foarte mult lectura. Acestea deşi educă şi informează au şi tendinţa de a degrada cititorul. Internetul deşi pare o necesitate indispensabilă el numai distrează mintea şi dă o stare de euforie, pe când lectura are rolul de a relaxa şi de a oferi cititorului o stare de plăcere şi satisfacţie mintală. O lectură plăcută şi confortabilă oriunde te-ai afla îţi oferă numai cartea, o lectură la care te reântorci ori de câte ori simţi necesitatea de a evada în altă lume, spaţiu, univers.
Atunci când eşti în lumea minunată a lecturii eşti cu mult mai fericit sufleteşte, cu mult mai bogat şi mulţumit. A lectura nu este numai o activitate, o obligaţie dar şi o comunicare cu tine însuşi.
Lectura are un rol important în dezvoltarea şi formarea personalităţii. Este evident că deprinderea lecturii rămâne o bază solidă pentru toată viaţa. În lipsa îndrumării părinţilor, educatorilor, profesorilor, foarte mulţi şcolari nu simt nevoia de a citi. Numai o lectură îndrumată poate să dezvolte un interes continuu. Acest fapt generează interesul de a citi din plăcere, de a pătrunde în lumea misterioasă a cărţii.